Thursday, October 27, 2011

" Resipi 'SINGLE' " : Kek batik


Hyee !! ^_^ ( ingat cumel ?)

okayy, mulai saat ini, detik ini, jam ini dan ini cokelat celup, celup celup. hahaha , okay tak lawak. Setiap entry yg ada "Resipi 'SINGLE' " bermaksud entry resipi yg aku nak share ngn korg. Kiranya macam aku tgh feeling-feeling chef wan skrg ini. Tgh berjinak2 nak memasak, so apa segala masakan yg aku cuba aku nak share ngn korg :D hihi

TETAPI ! ENTRY INI UNTUK GOLONGAN YG TAK TAU MASAK MCM AKU JE TAU ! AGAK2 KAU PANDAI MASAK, SILA JANGAN TRUSKAN MEMBACA, KERANA INI BAKAL MEMALUKAN AKU, SEKIAN. -_-'

Hari selasa lepas, 25 Oct 2011 aku dgn mc.mcflurry plan nak kuar jap. so aku pun okayy laaa. Aku pun tgh tak sehat, mana la tau jumpa dia trus hilang penyakit kaaaaaann. haha. karut ! kalo kau tak makan ubat, tgk ubat mcm tgk racun macam mane nak baik ! Leeya.. leeya.

So aku plan nak masakkan dia pape laahh. Nak masak nasi lemak mmg tak dapat lah kan, haha. Aku nak masak simple2 je, so aku aku decide buat kek batik jelaaaa. Bahan pun tak susah. Sume ada kat dapur. Gigih okaaayyyy bgun pagi2 buat kek batik ;p

Bahan-bahannya ialahhhhh :

- Biskut Marie (suka hati korg la nak berapa banyak)

- setengah buku buttercup

- 2 biji telur

- 1/2 cawan koko

- 1 cawan milo

- 1 cawan air

- satu tin susu cair ( separuh pun bule )

- satu cawan gula halus

Cara memasaknya :

(biskut Marie tu patah2 kan tau)

1) Panaskan kuali

2) masukkan semua bahan td kecuali biskut Marie

3) Cairkan semua bahan2 tersebut dengan api yg kecil

4) Bila dah pekat, tutup api, masukkan biskut marie dan gaul sehingga sebati.

5) Akhir sekali masukkan dlm loyang dan mampatkan. Tekan2 sikit bg dia padat.

Nak lagi sedap, masukkan dalam peti ais. Dah keras nnti, baru makan. Lagi sedaaap :)

so sng tak ? senang kaaaaaaaaaaaaan ? Budak sekolah rendah pun bule buat agaknya ;p So kalu korang nak cuba Selamat mencuba, Kalo nak lebih yakin, try tgk kat you tube. Aku pun banyak refer kat situ. hihihi.
.
.
.
.
.


Tadaaaaa ! hihi comot sikit, maaf !
.
.
.
.



Ni da potong2, nak bg Mr.mcflurry ! hikhik
.

.
.
.
.


Cumel tak kek batik saya ? *buat muka kucing


SELAMAT MENCUBA !

THANK YOU FOR READINGGGG


p/s : kalo korg ada resipi yg sng2, share la dgn aku tau tau :)


leeya azliyah, xoxo









4 comments:

NiaSuhaimi said...

try la wt puding roti coklat.. best!! simple pn simple..

Leeya Azliyah said...

hari tu dah buat dah puding roti, tapi tak pnh lagi buat puding roti coklat. nanti aku cuba okay ? :)

beLLa said...

rajinnya siap letak wane wani lagi ^^
leeya da pandai buat lasagna kan? ajarla kat blog pulak. hee~

Leeya Azliyah said...

cik bella : haha shuqri gelakkan leeya sbb letak warni warni tu. haha. Nnti leeya buat lasagna lagi sekali leeya post kat blog okay ? Thank you hannan . hihi