Thursday, October 6, 2011

Dalam berkawan pasti ada kawan makan kawan

Kabare ?
waraaaaaaaaaaass. *tetibe jawa. HAHA

okay entry kali ni nak cakap pasal kawan. kita pg memane pun mesti akan ada kawan kaaaaan.

tapi pernah tak dlm hdop korg jadi bnda ni ?

1) kita tak pnh berkawan pun dgn org tu, tapi dia tak suka kita

2) kita tak kacau hdop dia, tapi dia jealous dgn hdop kita

3) kita tak pnh ckp hal dia, tapi dia kutuk kita bukaaan main mcm dah knl bepoloh tahun

4) Kita tak pnh tegur dia dpn2, tapi dlm facebook ke twitter ke blog ke dia friendly sgt dgn kita

5) Dia tak pnh rapat ngn kita, tapi setiap kali kita ada masalah, dia paham apa kita rasa

Penah tak korg rasa bnda ni ? kalo pnh kita serupaaaa laaa :) kalo tak pnh, hmmm mesti pnh punya tapi korg tak ingat, hihi

Dalam kau brkawan tu mesti ada yg suka kau, ada yg syg kau ada yg iri hati dgn kau, ada yg tak suka kau. Itu normal. Dalam ramai kawan2 kau tu, mesti akan ada org yg paling kau selesa paling kau rapat. betul tak ?

kau kne pandai pilih kawan. maksud aku, kau berkawan dgn sume org tapi time kau nak share prob ke, nak cita secret mecret ke kau kne pandai pilih. jangan nak men serbuuu org tu je. bila kau men serbu je ni la akibatnya :

rahsia yg kau cita kat dia dgn harapan dia takan cita kat org lain. tak smpai sehari tau2 cita tu dah smpai kat org lain .

kau share cita best2 ngn dia, tgk2 dia kutuk kaw2 punyaaa belakang kau

kau bg dia nasihat itu ini, harapan nusa bangsa dia nk dgr -_-

sedey tak kalo bnda ni jd ? sedeyyyy la kannn

sng cita, kau kawan je ngn sume org tp jangan terlalu percaya. ha lagi satu, nak share prob bule. tapi tak sume bnda sbnanya kau bule share dgn org. lagi2 membabitkan maruah diri atau org lain. JANGAN. kau takan tau, tah2 esok lusa kau gadoh ngn dia nak2 plak jenis yg berdendam habis rahsia kau. rahsia tak rahsia, janji tak janji, kalo dah marah kau ingat dia heran dgn janji sume tu ?

seorang kawan yg baik :

1) takan kutuk belakang kita smpai mengaibkan diri kita

2) takan rampas bf kita

3) takan buruk2 kan kita dkt org lain

4) akan support kita apa kita buat

5) akan nasihatkan kita kalo kita ada buat salah

6) akan tlg kita bila kita susah

7) takan pentingkan diri sendiri smpai susah kan diri kita

okayy, kutuk. kutuk mengumpat ni dah sebati dah dgn diri sume org kan kan kan termasuk aku jugak. haha. kutuk ni bule jdi kalo kita tak puas hati dgn org tu, tapi org tu tanak terima apa kita cakap. so sbb tu, kita nak share ngn org lain tp tak sedar sbnanya kita tgh kutuk org tu.

so bila ada org tak puas hati ngn kita, dgr luahan ketidak puasan hati beliau. supaya hal tu tak dibesar besarkan sekali gus bule memalukan diri kita.

dan tolong jangan mengharap sgt yg kau akan jumpa kawan yg baik gila mcm aku listkan kat atas. sbb kita semua manusia. akan ada kekurangan . smpai satu masa kita mesti akan ada rasa marah, tak puas hati, jealous dan bla bla bla. tipu kalo tada.

pastu kalo ada bnda tak puas hati settle dpn2. kalo bule tak payah smpai babitkan2 org lain. settle cara baik. jangan kutuk2 blakang. bila kita kutuk blakang, org lain plak akan kutuk blakang kau.

yang penting, terima kawan kita seadanya mcm mana kawan kita terima segala baik buruk kita and tolong jangan talam dua muka. tak kemana perangai mcm tu.

oh oh ohhhhh apa aku ckp ni bukan nak bg tau korg aku ni seorang kawan yg baik. aku pun lagi laaa pangai ala2 setan jugak kadang2. hahaha. jahat tu pun ada jugak. nakal lagi tak payah ckp. tp satu bnda je aku pgg smpai bila2, rahsia ttp rahsia. sekali kau bukak rahsia aku, aku mungkin akan maafkan kau tapi hormat ? maaf takan ada hormat lagi.

kalo korg ada tak puas hati dgn aku, sila luahkan disini. silakan. aku terima dgn hati terbuka okay ? :) jangan risau.

terima kasih sudi baca

jangan mudah terasa

entry ni tada kne mngena dgn sesiapa :)

leeya azliyah , xoxo








4 comments:

yasminrosalan said...

SETUJU!! ;D

atyyah amran said...

bila leeya dah bersuara . gigil siot ! :P

Leeya Azliyah said...

min : thank youuu ! :D

Leeya Azliyah said...

tya : HAHAHA, kuang jaq tyaaa :D