Sunday, January 8, 2012

Sangatlah TAK-COOL sebenarnya

Title pun mcm bajet2 cool je kan ?Padahal...

Aku ni bule dikatakan dah dalam peringkat Remaja Dewasa. Selama aku hidop ni, mcm2 bnda dah yg jadi kat aku. mcm2 jenis manusia dah aku tgk. mcm2 jenis kawan aku pnah dapat. mcm2 bnda bodoh yg aku penah buat smpai bila aku teringat balik mmpu geleng kepala tanda mnyesal. mcm2 tempat aku dah pernah pergi. dan mcm2 lagi.

so... ( ttba so? ) Baru baru ni aku lepak kedai makan, adalahhh beberapa perkara yg buat aku tertanya2. Perlu ke kau buat bnda tu? perlu ke kau jadi mcm tu ? kau tak pikir org lain ke ? kau ingat cool lah buat bnda tu ? Antara perkara-perkara tersebut ialah :


MENCARUT

Okay ni kalau laki aku bule terima lagi nak mencarut bagai. Tapi kalau perempuan ? nak2 pulak pakai tudung siap berbaju kurung lagi . Ha cane ? Cuba la kau bayangkan kau makan kat satu meja. Sukahati kaulah nak bayangkan kau tgh duduk ngn sapa pun. Jgn dgn bf aku dah. hahaha. Pastu sbelah meja kau geng2 remaja perempuan yg majoritinya pakai tudung berbaju kurung. Pastu kau bayangkan lagi depan meja kau pulak ada satu family bahagia dgn anak cumel2 tgh duduk makan. Dok sedap2 makan, geng2 perempuan ni dok hua hua hua tak ingat dunia. Hua hua tu satu hal, pastu diselangi plak dgn perkataan2 "bodoh siaaaaaall kau" "perangai kau mmg mcm cilakaaa kan" "hahahaha, mcm babi !" "kimeks !"

Ahhhh senang cita mmg complete carutan mereka ! Ada banyak lagi, tapi takan aku nak list sumenya. Korg pun tau sendiri la kan. Korg pun mesti pnah mencarut kan? sudahlah jangan nak menipu. hahaha. okay aku mgaku aku pun mencarut jugak kdg2. Tipu laaa kalau tak pnah kan. Tapi apa aku nak cakap skrg ni bukan masalah kau mencarut tu ke hape ke, tapi masalah kau bule tak sblum mencarut tu tgk kiri kanan dulu ?? boleh ?! Kalau jenis mcm aku ni kau nak mencarut lantak kau lah kan, kisah plak aku. Tapi masalahnya kan meja depan tu family. Kau nak mencarut bagai agak2 laaa der. Mak cik pakcik tu dah bule ibaratkan mcm parents dah. Cuba kau mencarut depan parents kau ? Agak2 parents kau "perghhh cool sial ayat anak aku"ke penampar je kau makan ?

Pastu budak2 kecik. Apa kau ckp dia dgr. Budak2 kecik ni mcm "recorder" apa kau ckp jap g dia ulang balik. kalau kau kemain lagi dok "kau nak apa bodoohh" pastu budak tu dgr dan2 plak time tu mak dia panggil dia kau agak2 budak tu akan ckp blk tak apa kau cakap tu dkt mak dia. kalau dia "Ye maaaaa im coming !" baguslah kan. Kalau dia ulang apa kau cakap ?! Mmg seminggu budak tu makan nasi pakai straw. So pikir laa. Alert dgn org sekeliling kau. Nak mencarut ikut kau lah, tapi biar kena dengan tempat. Hormat sikit org sekeliling kau tuu. Aku yg muda remaja ni (puiihhh) pun kurg selesa apatah lagi org yg dah berkeluarga tu.


MEROKOK

Ha ni pun satu hal. Kat memana kdai makan lah, mesti bnda ni jadi. Tak paham aku. Ada kdai makan yg sediakan satu bilik untuk smoke ada yg tada. Kalau ada, tolonglahhh pg masuk bilik tu kalau tada tolonglahh pergi berasap jauh2 sikit. Tah2 org yg dok sbelah meja kau tu ada asma ke, baru kuar hospital ke, jenis yg tak bule asap rokok ke lagi2 kalau ada budak. Kesian dorg. Dgn nak makannya, dgn nak elak2 asap rokok kau lagi. Dah mcm hape dah aku tgk. Timbang rasa la sikit okay. Kalau tegur kang kau marah2 mgamok2, kalau tak tgur org tu mati sesak nafas plak kat situ. So kau paham2 jela. Agak2 org dah pandang semacam, muka pun macam tak cukup nafas dgn kadar segeralah kau beredar. Mesti dorg hormat kau sbb kau memahami daripada kau makin org sesak nafas, makin org pandang makin rakus plak kau berasap. Amboi. Action kau kan bang / kak.



Takpayah la rasa dgn kau mencarut , merokok org akan pandang kau cool. Lagi2 kat tmpat makan. So not cool okayyy. Alert org sekeliling kau. Sensitif sikit. kau hormat org, insyaallah org hormat kau. Aku bukan nak tekankan pasal kecarutan kau tu , tapi tempat kau nak mencarut tu. merokok biar kena tempat, menacrut biar kena tempat. jangan nek men redaaaahhh je kang ini makan dia !


Thank you fr reading

p/s : Tak memerli sesiapa, ini secara general okay.


leeya azliyah, xoxo

4 comments:

salimah abd jamil :) said...

Terbaikkkkkk !!!

atyyah amran said...

betol betol betol ! cool la sangat . errr -__-

Leeya Azliyah said...

salem : Thank you :)

Leeya Azliyah said...

tya :Kann, tak cool langsung . Grrr :D