Thursday, February 16, 2012

Cerita Broga

Aku ni bangsa yang suka berjalan.
Mmg dr kecik laahh, merengek nak pg sana kejap sini. Mmg aku tak bule nak dok umah terperap je nnti mula lah nak mgamok2. Masa aku kecik2 dulu pun, ayah aku kata nak tdo kan aku bukan main payah ! Sbb nak kne bawak naik moto round satu kampung baru aku tdo. Perangai kan ?

Masa aku da start tadika, masa tu aku kat kedah.. Aku akan ada kat umah time tido je, masa selebihnya aku merayau. Kecik2 dah kuat merayau. Kat kdah dulu mana lah ada shopping2 mall ni, merayau aku takat pg bendang tangkap ikan, pg library acah2 baca buku padahal main nyorok2 dlm tu. Bule eh kau main nyorok2 dlm library. Lantak lah kan. Library sejuk, menyorok pun sedap laa. hahaha.

Pastu da naik sekolah rendah, sama jugak prangai. Tangkap ikan, naik basikal ramai2 pg round2, mandi sungai mcm2 lah. Sampai satu tahap ayah aku bengang dia cari aku kat bendang, dia jerit nama aku sekuat2 alam. Kau bayangkan, aku kat tgh2 bendang tu, dia kat tepi bendang jerit nama aku. Bukan setakat ikan dlm sawah menyorok, kerbau pun lari lintang pukang takut! Aku rasa kalau orang-orang (scarecrow) kat tgh sawah padi tu bule lari, mesti dia pun lari. Smpai umah mmg kne rotan ah. sedap wa ckp lu

Tapi kalau dah nama pun bangsa tak paham bahasa, rotan lah cm ne pun, esok kat bendang blk. Seb baik ayah aku tak ikat aku kat pokok rambutan depan umah tu ha.

Dah masuk sekolah menengah, zaman2 baru nak up ni haaa mulalah. Time ni aku dah pindah shah alam. Aku pindah shah alam masa darjah 3. Dah nama pun shah alam, BANDAR. shopping mall ofcourse la banyak an. Masa ni lahhh berjinak2 nak naik train pg sana pg sini. setiap mggu pg mid, pg sunway. banyak duit kau kan leeya ? Org lain baca buku kat umah, kau baca harga kat baju kat jeans kat kasut sume kaan. Bagus

Dah hbs skolah menengah, aku masuk kolej kat bangi. Ni lagi bahaya. Sbb tak duduk ngn parents. Lagi la rancak keluar kan. Bule dikatakan setiap sem aku ngn classmates plan nak pg sana lah pg sini lahh. Pantang tada kelas, mmg aku pun tadalah kat kolej tu. Bila aku dah start prac, duduk ngn parents balik kat shah alam. Aktiviti keluar serancak kat kolej mmg dah tada la kan. Pastu tup tup dah hbs prac ni classmates aku plan nak g Broga Hill plak.

Aku teringin gila babs nak pg broga tu since aku sem 2 lagi sbnanya. Aku tgk kawan2 aku pg sana, amik gambar lompat2, celah2 lalang yang tinggi, bukit bukau apa segala tu aku jeles lah kan. Aku pun nak pg. So bila classmates aku plan nak pg Broga ni aku excited lebih aaaa. Walaupun dlm hp suara cover wat cool wat lek padahal dah letak hp dok tersengih2 excited.

Tapi ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari !

dan dan plak parents aku nak blk kampung time tu, so maknanya aku sorg2 kat shah alam and dorg kat kmpg. So mama aku tak bg aku pg, dengan alasan Bahaya, mama ayah jauh kalau pape jadi kat leeya nnti susah. Dala bukit2. Sentap seminggu.

tapi aku kan bangsa tak dengar ckp, bila aku nak something tu aku nak laaa. takan ada sapa bule halang. So dengan gigihnya aku pg Broga jugak hari ni, aku pg sensorg :( Berani kan aku. Bila degil mengusai diri dia mmg cm tu, perasaan takut tu ttba tak wujud dlm diri.

And finally
.
.
.
.
.
.
.
.
berkat usaha yang gigih
.
.
.
.
.
.
.
.
AKU SAMPAI JUGAAAAAKKKK BEEERRROOOGAAA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

LIHAT LAHHH DUNIAAAA!!

Alhamdulillah smpai jugak aku menjejakkan diri kat broga naik Adobe Photoshop.
Fuhhh lega , pg tak lama pun. 10 minit je.
Jadilaaaaahhhhh.

Walaupun pic ni nmpk ceria, tp aku menangis setiap kali tgk pic ni.
haihh.

tapela, mesti ada hikmah kenapa aku tak dpt pg sbtu ni.
hati perasaan aku jugak mesti terpelihara barangkali.

Kadang2 adobe photoshop ni mampu merealisasikan impian kita kan ?
ttba -___-

p/s : dear classmates, have fun okay this saturday. Amik la pic banyak2 pastu buat aku jeles tau. Aku tanak comment pic korang ! hahaha. and send my regards to En Daly okay :')

Thanks koranggggggss fr reading.



leeya azliyah, xoxo

10 comments:

azam said...

nice......nampak tinggi giler lompat...hehehe

Leeya Azliyah said...

hahaha ni edit jelahh :D

NiaSuhaimi said...

noicee..g broga spec mate hitam,pki cardigan,pki kasut merah 2..hahah..noice!!!

Leeya Azliyah said...

Mesti ahh apa barang pkai tracksuit. haishh. hahaha

panda said...

celah mana ntah SEMPAT pakai spec aku naik broga tu ;)

Leeya Azliyah said...

Eh spec kau eh. haha tak perasan

MEDIHA OMAR said...

Great photo dear!

Leeya Azliyah said...

hehe Thank you :) Edit je pun. haha

salimah abd jamil :) said...

alahh sian nyaa ayang nieeee ;)
kalau i ada kereta da lama i bawa you dear . malangnya tade tsk tsk . .

Leeya Azliyah said...

haha isokay salem, i da smpai da pon :)