Monday, August 13, 2012

Sakit

Aku ni mmg bangsa yg susah nk demam. Last aku demam masa form 4 tak salah. skrg aku umur 21 tahun. Cer kira bape tahun da aku tak demam ? tp batuk/ flu mmg ada jugak la kena. Org slalu ckp kan, org susah nk demam ni, sekali dia dmm haaaaaaa amek ! sikit lagi nak nazak. mcm aku la .

Last week (sabtu) aku start dah skt2 bdn bagai, skt prut la itu la ini la semua nak skt. Kalau aku ni meja, boleh diibarakan screw2 dah nak tercabut, so meja dah start bergoyang tinggal nak tggu roboh trus je. Mcm tu la skt aku, nak jalan pun tak larat. Over kan perumpaan aku ?

So mula aku relax lagi, sbb aku ingat ni gejala2 nak red flag. you know red flag ? you donno ? how about japan flag ? donno oso ? thn u r still under age. lol.. okay smbg cita, tp mmg betul aku kena pun mlm tu. Lebih truk tgh malam tu jugak badan start panas. ya allah, mcm kena tanggung dua skt dlm satu masa. Menangis2 aku.

Tp boleh dikatakan ni demam kali kedua yg terburuk penah aku kena. first masa aku form 4 tu, 2 mggu eh aku terlantar atas katil. Tu mmg teruk sgt dah tu, kepala pening smpai tak bleh bangun, nak2 pulak dpt kat aku yg bangsa tak reti telan ubat haaa lagi lah truk, Ni yg baru2 ni 6 hari demam. Hilang selera makan, tak larat nak bangun, kepala pening. baring jelaaaaaaaaa mampu. hm

Tp setiap kali aku sakit teruk mcm ni, aku mesti rasa. Ni amaran dr Allah. Allah nk ingatkan aku sumtin. Allah nak aku sedar balik. Allah nak aku bersyukur masa aku sihat. Korg pernah rasa tak ? ke aku je emosi ? Sepanjang sakit ni, aku asyik nangis je, terpikir mcm mana kalau nikmat yg aku ada skrg ni Allah tarik serta merta. Mampu ke aku ? Mcm mana ttba Allah uji dgn penyakit yg tada ubatnya, bersediakah aku ? Lebih takut, kalau Allah ambil nyawa aku... mcm mana dgn amalan aku ? dosa2 aku selama ni ? amalam aku diterima oleh Allah ke tak selama ni. Keampunan terhadap dosa2 aku selama ni Allah dah ampun kan ke belum ?

*menangis*

takut kan ?

Alhamdulillah. Kesihatan aku pulih mcm biasa. Badan aku dah kuat balik. Alhamdulillah :') Aku harap aku bersyukur dgn apa aku ada, kesihatan, rezeki, ibu bapa, kawan2. Aku harap aku tak khilaf , aku harap  aku tak kejar duniawi semata2 smpai lupa tujuan hidup sebenar, aku harap aku sentiasa ingat Allah dan takkan lupa walau sesaat, aku harap aku sentiasa dikelilingi oleh org yg akan sentiasa ingatkan aku tentang Allah ;'(

Insyaallah , Amin.

Aku harap korg pun mcm tu eh :)

Ha sapa ada masalah  susah nk tdo malam ? Mcm aku setiap hari mesti kul 2/3pg baruuu boleh tdo. Kadang2 lepas subuh baru boleh tdo. Parah kan ? rasa nak lempang dri sndri. Meh aku nak share doa .

Doa rawatan Imsonia

" Ya Allah, telah malap cahaya bintang-bintang dan telah tenang mata-mata manusia dan Engkau Yang Maha hidup lagi Maha berdiri sendiri, wahai yang Maha Hidup, wahai yang Maha berdiri sendiri, lelapkanlah mataku dan tenangkanlah malamku ini."

Insyaallah, kita sama sama amalkan :)
Dah baca doa cepat, pastu g tdo. goodnight. sweetdreams
Thank you fr reading , xx



No comments: